Nieuwe Europese nummerplaat?

Wanneer wordt een Europese nummerplaat afgeleverd?
1) voor iedere eerste inschrijving.
2) voor iedere herinschrijving. In dat geval wordt de oude kentekenplaat door de DIV (dienst inschrijvingen voertuigen) gerecupereerd op basis van de omslag die bij de nieuwe Europese kentekenplaat wordt gevoegd.
3) alle kentekenplaten die een vervaldatum dragen, in geval van hun aanvraag tot verlenging zal eveneens overgaan naar een kentekenplaat van Europees model.
4) alle transacties waarvoor een tussenkomst nodig is van de DIV (bvb. wijziging titularis- of voertuiggegevens op het kentekenbewijs) zullen eveneens aanleiding geven tot overgang naar een kentekenplaat Europees model.

Kenmerken:
7 karakters
robijnrood (RAL 3003) opschrift op witte achtergrond
voorafgegaan door het blauwe EU symbool met wit B teken en gele sterren
combinatie en model = enig in Europa
2 formaten voor auto (langwerpig en vierkant)
vanaf 15 november 2010

Langwerpig formaat (h 110mm x b 520mm):










Vierkant formaat (h 210mm x b 340 mm):












Hoe deze nieuwe nummerplaat bekomen?
De nieuwe nummerplaten en de inschrijvingsbewijzen zullen afgeleverd worden via een ‘Cash & Delivery’ systeem. Het is De Post die de concessie heeft bekomen voor de aanmaak en verdeling van de nieuwe nummerplaten.

Er zijn 3 mogelijkheden om een inschrijving en de nieuwe europese nummerplaat te bekomen.

Via de verzekeringsmakelaar
Klant gaat naar de verzekeringsmakelaar → deze doet de aanvraag via het internet, WEB DIV genoemd → de informatie wordt door de DIV verwerkt en doorgestuurd naar De Post → De Post maakt de nummerplaat en kentekenbewijs aan → Verstuurt deze naar het postkantoor van uw keuze → de postbode biedt zich aan → u betaalt 20 EUR en neemt de nummerplaat en het kentekenbewijs in ontvangst

Via het loket van de DIV
Klant gaat naar het loket van de DIV → de aanvraag wordt door de DIV verwerkt en doorgestuurd naar De Post → De Post maakt de nummerplaat en kentekenbewijs aan → Verstuurt deze naar het postkantoor van uw keuze → de postbode biedt zich aan → u betaalt 20 EUR en neemt de nummerplaat en het kentekenbewijs in ontvangst. Dit wil zeggen dat u geen nummerplaat meer rechtstreeks kan bekomen aan het loket.


Via correspondentie
Klant stuurt aanvraagformulier met verzekeringsvignet op naar de DIV → de aanvraag wordt door de DIV verwerkt en doorgestuurd naar De Post → De Post maakt de nummerplaat en kentekenbewijs aan → Verstuurt deze naar het postkantoor van uw keuze → de postbode biedt zich aan → u betaalt 20 EUR en neemt de nummerplaat en het kentekenbewijs in ontvangst.

Wat met uw oude nummerplaat?
Vanaf het ogenblik dat u in het bezit gesteld werd van de nieuwe Europese nummerplaat ter vervanging van uw huidige oude nummerplaat, dient u binnen de maand deze oude nummerplaat terug te bezorgen aan de DIV. Het volstaat deze te deponeren in uw plaatselijk postkantoor die het nodige zal doen om deze aan de DIV terug te bezorgen.

Kostprijs nieuwe nummerplaat
De inschrijving blijft gratis maar de nummerplaat zal 20 EUR kosten, plus de kosten van een nieuwe reproductieplaat (die vooraan geplaatst wordt) en die zal moeten vervaardigd worden volgens dezelfde criteria (formaat, materie, kleur, …) als de originele nummerplaat.


Spoedlevering
Er zal een mogelijkheid bestaan om de nummerplaat de dag zelf te bekomen mits meerprijs van 80 EUR aan De Post en door een speciaal hiervoor ontworpen document te ondertekenen:

* Aanvraag indienen via WEB DIV voor 11.00 uur → nummerplaat geleverd dezelfde dag voor 17.00 uur
* Aanvraag indienen via WEB DIV tussen 11.00 en 13.00 uur → nummerplaat dezelfde dag geleverd voor 21.00 uur.